20 anys del primer pilar, del primer castell

3de5pinyaEl 26 de gener de 1997 aixecàvem les primeres construccions castelleres nord-catalanes.

Havíem fet 3 mesos d'assaigs, érem 4 gats, però amb l'esnestimable ajuda dels Castellers de l'Albera i sobretot d'en Jordi Puigsegur, els 4 gats havíem decidit produir-nos públicament en el marc de la Festa Major de Bao.

Aquest dia també s'estrenava la primera colla de gralles, creada paral·lelament als castells.

 Era un diumenge a les 11 del matí. Nerviosament vàrem arribar a la Plaça de la Font i posar faixa. Hi vàrem trobar les camises taronges dels Castellers de l'Albera, uns quants baotencs i uns quants castellers que encara no coneixíem.

Un homenàs, amic de l'Albera, en Pep Ribes, un casteller de pedra picada amb el qual hem tingut contactes i consells els primers anys, hi havia també un parell de Marrecs de Salt. Els castells començaven d'esborrar la frontera, el nostre embrió de colla cridava l'atenció més enllà de Bao, més enllà de Catalunya Nord.

Les dues construccions que vàrem fer no eren ni altes, ni impecables. Si el pilar de 4 no va conèixer gaire dificultats, un simple 3de5 amb pinya nos va costar força, va necessitar força més temps que ekl que necessita un 4de10 amb folre i manilles. Per aquesta primera "actuació" les gralles varen necessitar força bufera.

Però el principal d'aquest dia és que:

  • vàrem descarregar aquestes dues construccions,
  • vàrem agafar gent nova, gent que va posar la faixa uns quants anys i nos va ajudar a enfortir i desenvolupar el nucli inicial.
  • vàrem tenir gralles que nos acompanyen encara.

Aquest diumenge, 20 anys més tard, hem fet força passos endavant, hi ha més colles castelleres a Catalunya Nord, però tenim sempre el mateix objectiu: créixer, enfortir la colla.

Aquest diumenge a les 11:00h serem de nou al centre de Bao. Aquest diumenge la pinya acollirà tots els voluntaris, tots aquests qui tenen ganes de fer perdurar el fet casteller, compartir una aventura cultural i social.