Castells i falcons, falcons o castells?

Sem a una setmana de la Trobada Nacional de Falcons de Catalunya. 

Enguany Aire Nou de Bao organitza la Trobada a Sant Llorenç de la Salanca i tornem amb la discussió (d'una minoria) "sem castellers i pas falconers". Una discussió que tenim regularment des del 2001, des de l'any que vam començar a assajar falcons gràcies a la vinguda a Catalunya Nord del Falcons de Vilanova i la Geltrú. Ep... no és gaire polèmic, uns veuen bé combinar les dues activitats, altres... tenen reserves.

Personalment ho tinc molt clar:

Aire Nou de Bao és una entitat al servei de la llengua catalana, i les seues eines són -sobretot, però pas únicament- els elements de cultural popular i tradicional

Les primeres eines d'Aire Nou eren els cursos de català i la sardana, aviat se van afegir teatre per a petits i grans i més tard van arribar castells, gralles, percussions, diables, ball de bastons, falcons, trabucaires, bestiari, cants polifònics, pastorets, sacs de gemecs... taller de balls tradicionals.

Com se veu aquí totes les propostes són benvingudes i viuen el temps que ho desitgen els airenovencs interessats per l'activitat, i si no interessa pas l'activitat tanca i prou.

Fem castells i falcons

Fer castells i falcons no és una especificitat airenovenca, però una realitat que trobem amb altres colles: un bon grapat dels Nyerros de la Plana fan part dels Falcons de Malla (o al revès), o a Vilafranca mateix hi ha sense cap dubte castellers que fan falcons... o falconers que fan castells.

Vilanova i la Geltrú té també castellers i falconers. El 15 de juny passat les dues colles van organitzar la Diada dels orígens, una iniciativa que palesa la complementaritat i els lligams estrets entre una i altra activitat.

L'objectiu era de fer construccions barrejant les camises. Cada un havia de posar la camisa que l'havia fet entrar a la colla. les fotografies són impactants

5de7

escales

Se veu clarament com les dues colles combinen les seues activitats i com cada una de les dues tradicions ha enfortit l'altra.

Per nosaltres la situació és una mica diferent.

Tot primer castellers i falconers són tots airenovencs, per tant sem capaços de fer castells i falcons un mateix dia, i no és estrany que se facin castells vestits de blancs i falcons vestits de verd.

6 4de6 net

escala

I no és en cap cas per a malmetre una tradició que aquí malmetríem les dues. Tot al contrari, en terres nord-catalanes aquestes dues tradicions són encara malconegudes -com a bona part dels Països Catalans en general- i per tant aprofitem actuacions per a combinar, diversificar i fer conèixer les nostres eines.

Sabem també que als més puristes no els agrada massa, però sem pragmàtics, i si podem atreure gent i créixer... ho fem

Aquest 28 de setembre a Sant Llorenç de la Salanca farem figures de falcons i utilitzarem el saber fer de castellers per a fer-les millors i més grans.

Hervé Pi

trobada definitiu 300