Qui sem?

Balls TRAD

El proper taller tindrà lloc el divendres 3 de maig, 18h30, a la Vilbau, avinguda de l’Estadi, BAO.

Amb en Panxito al violí, Joan Codina a la dansa, al programa : el BALL PLA, i repàs de les danses apreses (sauts bearnesos, jota etc.) 

El passat divendres 29 de març ens vam trobar al local d’Aire Nou, a Bao, per començar el tercer trimestre del taller de danses tradicionals occitanes i catalanes. 

El taller va començar a dos quarts de set de la tarda. La temàtica proposada van ser els “salts bearnesos” o, com bé es coneixia antigament, salts del país veí: salts bascos. Tot i que es tracta d’un mateix gènere de dansa (“Jauziak” a Euskal Herria, i “Sauts” -de sauts bascos- al Bearn, a Occitània), cada una té les seves peculiaritats i diferències.

Nosaltres ens vam centrar, doncs, en la manera de dansar dels occitans.
El “saut” més conegut i popular pels balladors folk son “Los 7 sauts”. A partir d’aquí vam anar analitzant els passos que formen aquesta senzilla dansa (els “simple” i els “copar”) i vam anar veient com aquesta n’és només un dels exemples més bàsics. Vam aprendre nous passos: “virar”, “...e tres” “marcar” “doble” “trucar”... Mots occitans que ens indiquen quin pas cal fer, i que la cantarella de la melodia ens va recordant.
L’habilitat dels balladors que van assistir al taller va fer que arribéssim a veure “sauts” prou complexes per la seva estructura com “Mariana” i “La Craba”.
Durant el taller ens va acompanyar en Panxito al violí.
Un cop acabat el taller, a dos quarts de nou, va començar l’assaig dels castellers, era el dia de portar un amic a l’assaig.

Des d’Aire Nou de Bao s’estan proposant una tallers d’iniciació a les danses occitanes i catalanes. Uns tallers per conèixer aquestes dues cultures veïnes que tantes semblances i diferències tenen. 

De la mà del violí d’en Panxito, treballem per a cada sessió un gènere específic de dansa.

Pel proper divendres 3 de maig tenim programada la segona sessió del trimestre del taller de danses tradicionals occitanes i catalanes. Si bé a l’abril ens vam centrar en una dansa occitana (els sauts bearnesos), aquest cop treballarem una dansa catalana: el ball pla.

El ball pla és una dansa que trobem sobretot a la meitat nord de Catalunya, per tant, també al Pirineu, i fins i tot a Occitània, a la Val d’Aran.

És una dansa a on un seguici de parelles fan un passeig que es va alternant amb unes senzilles mudances o figures. Sovint, el ball pla s’enllaça amb una segona part ben animada i divertida que és la corranda.
Al final del taller, dedicarem una estoneta a repassar danses apreses en els tallers anteriors.
El taller és obert a tothom. No és necessari venir en parella. Gratuit

balls tard

Joan Codina Vila

Etiquetes: Balls Trad