Els Arreplegats tornen a Catalunya Nord

1997-2017: 20 anys d'una fidel amistat

El 1997 una cinquantena d'estudiants desembarcaven a la Universitat de Perpinyà per a fer-hi castells, unes hores més tard arribaven a Bao per a passar-hi el cap de setmana. Un cap de setmana de descoberta per uns i altres, un cap de setmana casteller i festiu, un cap de setmana que se repetix cada any.

Comptem 20 anys d'aquesta primera vegada, belleu val la pena recordar el camí recorregut.
El 1997, el Jordi Puigsegur, casteller de l'Albera nos va assessorar als inicis de la colla. Nos va parlar d'una colla atípica, una colla castellera universitària: els Arreplegats, una colla d'estudiants generalment castellers provinents de colles d'arreu de Catalunya: Valls, Barcelona, Vilafranca, Terrassa, Salt, Lleida, Mataró... El 1997 els Arreplegats tenien un any de vida, era llavors l'única colla castellera universitària i feien castells de 6 amb poms d'adults.

Nosaltres encara no érem colla, érem un embrió, duíem camisa blanca i amb prou feina aixecàvem castells de 5 nets.

No teníem pas local propi, el primer any els vàrem acollir al Fogar Rural. La descoberta va ser espectacular, tant pels uns com pels altres i d'aquí va néixer una relació sempre viva.

El primer any nos varen ajudar tècnicament i encomanar el Tio Pep. Aquest primer any, en Marc, casteller de Barcelona va facilitar els contactes entre colles, el 15 de juny del mateix any els Castellers de Barcelona nos apadrinaven a Toluges.
Una colla d'estudiants, per necessitat evoluciona contínuament. Cada any part important dels directius, de la tècnica, dels propis castellers canvia.

Hi ha les cites invariables : actuació dels divendres a la Universitat de Perpinyà, l'assaig conjunt del dissabte, el Concurs, la festa i la paella del diumenge.

Hi ha les cites variables:  visita d'un lloc simbòlic, partit de futbol o de rugbi...

L'assaig del dissabte a la nit és pel Riberal el moment més important.
Un assaig que compartim amb castellers que en saben a tots nivells. Hi ha especialistes de troncs, de pinyes i de canalla. Un assaig que més d'una vegada nos ha estat profitable. Un assaig seguit d'un sopar i del « Concurs ». Uns moments impressionants, un concurs que enfronten noies i nois, on cada un se supera abans de deixar pas a la festa.

Els anys amb encerts són els anys on hi participem força del nord, els anys on fem descobrir  als nostres hostes part de Catalunya Nord i una mica d'història. És així que han visitat el Castellet, el Palau dels Reis de Mallorca, la Porta dels Països Catalans, Perpinyà, Salses, Rià, Vilafranca...

Els intercanvis entre totes dues colles varen donar vida als Mangoners, la colla castellera de la Universitat de Perpinyà, una colla avui adormida.

La vinguda dels Arreplegats a Catalunya és una de les dates importants de l'agenda de cada colla. Els Arreplegats no la desmenteixen pas, tant és així que el nostre local s'ha fet petit per a acollir-los.

Enguany donem les gràcies als futurs Castellers de la Salanca per a col·laborar a la recepció dels Arreplegats.

cartell actuacions