20 anys dels Castellers del Riberal

Entre participació dels castellers més motivats i absència de les institucions

El passat dijous 10 de novembre Aire Nou de Bao iniciaven la vintena edició de les Diades Airenovenques. El 16 de novembre de 1996 un grapat d'airenovencs se posaven faixa i participaven al primer assaig casteller al Fogar rural de Bao, a Catalunya Nord.

El grapat s'ha fet gros i s'ha constituït en colla, una colla que ha reeixit a fer tota la gama de castells de 6 pisos i uns quants castells de 7.

Des del Riberal sem orgullosos d'aquests primers 20 anys.

Al llarg d'aquests 20 anys hem divulgat i permès que s'arreli el fet casteller a Catalunya Nord amb la creació de noves colles: Angelets, Mangoners, Pallagos i aviat Castellers de la Salanca.

20 d'anys d'èxits pels castells assolits, però no només pels castells.

Sem orgullosos de donar un lloc de normalitat a la llengua catalana.

Al llarg d'aquests 20 anys la llengua pròpia de Catalunya Nord ha estat un dels objectius prioritaris de la colla. Hem estat capaços d'atreure gent de totes nacionalitats, hem estat capaços d'acollir i de fer participar gent vinguda d'arreu del món amb frases tan simples com :

Bon dia, com te dius ? Posa una faixa i vine a fer pinya.
  • Sem orgullosos d'haver participat a manifestacions en defensa del territori, de la gent i de la identitat de Catalunya Nord.
  • Sem orgullosos d'haver ajudat a l'organització de CORRELLENGÜES, del LipDup i de la Potonejada per la llengua catalana.
  • Sem orgullosos de ser a l'origen de l'arrelament a Catalunya Nord dels correfocs, dels falcons, del Ball de Bestiari... de la recuperació del Ball d'en Serrallonga...
  • Aquests 20 anys nos han permès de viatjar pel conjunt dels Països Catalans, però també hem visitat altres rodals, a altres països: Occitània, França, Bretanya, País Basc, Bèlgica.

Notem: havíem invitat els Castellers del Riberal i els responsables de les institucions : municipalitat de Bao, Consell Departamental i Consell Regional.

Agraïm els amics que han compartit la vesprada, agraïm l'Eliane Jarycki en representació del Consell Regional, la sola institució que ha respost a la invitació.

Lamentem una vegada més l'absència de representants de la municipalitat de Bao i del Consell Departamental, pensàvem erròniament que s'haurien manifestat pels 20 anys, no ha estat així. Ni tampoc han pensat útil excusar la seua absència.