Ratafia a la Vilbau

Aquest passat dissabte 27 de juny, el Casal de Perpinyà i Aire Nou de Bao, hem unit esforços per organitzar un taller de ratafia i coneixement de la flora del territori.

Més d'una vintena de persones s'han reunit per descobrir les plantes de la garriga de Bao que s'utilitzen per fer la ratafia, un licor d'herbes locals.

L'Albert Mallol, etnobotaniste del Conflent, gran coneixedor de la flora mediterrània, ha sigut un guia excepcional per l'ocasió.
Gràcies a les seves explicacions i entusiasme, hem pogut descobrir tant coneixements científics, com el saber tradicional dels nostres ancestres pel que fa a les plantes del nostre entorn.

Durant quasi 3 hores, sota un sol de plom, l’Albert, va animar el grup, donar explicacions a l’entorn del cementeri, prop de la urbanització, tot al llarg de l’Agulla del Pla, fins a la garriga, explicant el per què i el com de totes aquestes herbes que ignorem de tots aquests arbres que coneixim sense conèixer.

Ràpidament hem comprès que la Ratafia era un pretext, que l’important és el coneixement, el respecte dels vegetals que viuen a costat nostre i que sovint ignorem. L'important és també els beneficis que poden aportar les plantes dins l’alimentació però consumats sempre amb prudència.

Per exemple les flors de romagueres comestibles, el nopal excel·lent per curar el diàbetis, el fenoll pel trànsit intestinal, la malva, l’herba de St Joan o perico groc, tan utilitzat pels nostres ancians, i encara ple d'herbetes sovint trapitjades i que ara mirarem diferentment.

L’Albet Mallol consagra gran part de la seua vida a les plantes i als arbres. Aquesta passió la sap comunicar, lo que va servir per a recuperar els noms de la flore catalana.
Per a ell el més important és la transmissió d’aquest saber.

A Bao ha fet adeptes que el podran seguir sobre la seua web i l’ajudar dins les seues recerques.
Diu que dins la Ratafia les olors de les herbes d’un lloc precís permeten de restituir « el gust d’aquest territori »..
Segurament que d’aquí uns mesos se podrà verificar que les nostres ratafies tenen bé el «gust baotenc»!

Un cop hem arribat al local d'Aire Nou, hem posat en comú totes les plantes recollides i, sempre sota la supervisió de l'Albert, les hem barrejades amb la seva justa mesura per afegir l'alcohol d'on sortirà aquest preuat licor català.

Ha sigut una tarda molt agradable i hem observat amb plaer, com el local d'Aire Nou es tornava a omplir, tot esperant l'arribada del primer assaig casteller.

Ara toca esperar i d'aquí poc mesos podrem degustar els nostres experiments!

Com se fa la ratafia? llegeix FEM RATAFIA

18 taller ratafi06 27
26 taller ratafi06 27

1 taller ratafi06 27

19 taller ratafi06 27

 Més fotografies

Etiquetes: Ratafia