Castells, correfocs, Ball de Serrallonga... a Millars

alt

Des del 1997 Millars s'ha convertit per Aire Nou de Bao en la cita més important de l'estiu.

Aire Nou hi fa una mostra de gran part de les seues activitats, La història va començar el 1997 amb la creació de la colla Castellers del Riberal, Aquest any els organitzadors de la festa ens van demanar d'organitzar una actuació castellera, actuació a la qual vam invitar els Castellers de l'Albera.

Quan el 1999 vam crear la colla de diables vam presentar-la als responsables, i a partir del 2001, sense discontinuitat sem els protagonistes del correfoc més important de Catalunya nord.

El 2005 vam recuperar el Ball de Serrallonga, una tradició catalana arrelada a Catalunya nord, així ho desmostren els escrits redactats entre els 1804 i el 1909.

L'any següent amb la creació d'Hamlet hi hem portat un correfoc amb el drac i normalment el 2012 són els Falcons que integraran la festa...

Millars s'ha convertit amb una cita imprescindible que coneix els seus encerts i els seus ensurts. Enguany com els anys passat, no hem defallit a la regla.

Hem iniciat les nostres activitats el dijous a la nit amb el toc de sortida de les Fires, o millor dit la tronada.

Tot seguit eren els Trabucaires d'en Trinxeria que passaven pels carrers millassencs

alt

acompanyats de Gralles i Sorollosos del Riberal

alt

que deixaren lloc per Hamlet, Diables i Bruixes

alt

El dissabte tradicionalment per nosaltres és la Diada castellera. Enguany era la quinzena, i hi celebràven els deu anys del primer castell de 7 de la colla. Un 4de7 descarregat el 2001, el primer castell d'una llista d'una trentena de construccions de 7 pisos.

L'objectiu era de portar-hi evidentment aquest castell. La construcció ha pujat amb calma i seguretat fins l'entrada de l'enxaneta i tot d'una les coses han canviat. Els problemes han començat a quarts quan s'ha perdut la mida del pis. L'apropament de dues rengles al moment de la baixada de l'enxaneta ha provocat inevitablement el desequilibri del pom i la llenya de tota la construcció.

alt

La caiguda ha condicionat la resta de l'actuació, s'ha rebaixat les pretensions per a finalment  optar per un 3de6 i un 4de6 amb agulla.

Notem que les colles invitades, Salats de Súria i Tirallongues de Manresa han descarregat cada una els 3 i 4 de 7.

A mitja actuació s'ha parat l'actuació per a inaugurar la ceràmica que commemora el primer castell de 7 pisos nord-català.

alt

El diumenge, darrer dia de la festa els airenovencs eren presents amb el Ball de Serrallonga (Colla de Trinxeria)

alt

s'hi estrenava el ball 2011, ball que se repetirà a Montferrer el 15 d'agost.

alt

els sorollosos eren també de la festa així que un parell de gralles

alt

Finalment Diables, Bruixes del Riberal acompanyats dels Diables de l'Albera, al ritme dels Sorollosos tancaven les manifestacions culturals amb un correfoc.

alt

Des del primer any, aquest correfoc és el més important de Catalunya nord. Un correfoc que guanya cada any en qualitat.

Ara, a l'espera de Millars 2012!

més fotografies

Correfoc (Julie)

http://www.youtube.com/watch?v=aIDDK4BtMTQ