Aire Nou de Bao a l'UCE

Per primera vegada la cultura popular entra notablement a l'UCE. Aire Nou de Bao havia actuat un any presentant-hi el Ball de Serrallonga, però havia estat una participació improvitzada, no sol.licitada pels organitzadors.

altEnguany ha estat diferent. La cultura popular hi ha estat presentada en diversos aspectes. Tradicions diverses hi han pogut ser ensenyades, presentades... encara que no totes han tingut aquesta possibilitat, els correfocs hi han estat refusats.

El 2011, potser gràcies al reconeixement per part de la UNESCO dels castells i del Cant de la Sibil.la, la cultura popular ha estat present cada dia al Liceu Renouvier. 

Nosaltres airenovencs havíem estat contactats per l'Ens de Comunicació i per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya per mor d'intervenir dues vegades. Una primera amb un taller de castells i una segona per a parlar de la directiva 2007/23/CE o directiva més coneguda pels catalans sota el nom de directiva de foc, i de bestiari.

Taller de castells: una quinzena d'airenovencs han vestit camisa i faixa per a iniciar els "estudiants" de l'UCE a la pràctica castellera. Una quinzena de persones d'arreu dels Països Catalans s'han apuntat al taller. La sorpresa ha estat de trobar-hi dos nord-catalans, dos baixenencs, i des d'aquí els voldríem recordar que a pocvs quilòmetres de Baixàs tenen possibilitat de completar els seus coneixements.

Una quinzena de persones que s'han prestat al joc, que han posat la faixa i han descobert el pas per a pujar, les posicions d'una pinya o el pas d'enxaneta. 

Directiva 2007/23/CE i bestiari de foc: el dilluns 22 d'agosthavíem de portar Hamlet a Prada, d'explicar-ne la història, de fer una breu presentació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Hauríem abordat també la directiva que data del 2007, directiva que regula la fabricació,  el comerç, el transport, l'emmegatzenatge i l'ús del material pirotècnic. 

Aquesta directiva mal coneguda a Catalunya nord, ja té conseqüències, una d'aquestes és el refús per part d'uns quants municipis dorganitzar i fins i tot d'acceptar que altres organitzin correfocs.

Prada ens havia fet saber que acceptava. Tot era previst, Hamlet era preparat, teníem el material, els diables, les bruixes, els Sorollosos, els Grallers i acompanyants eren tenien la vesprada reservada, anàvem a fer un ball de bestiari a Prada, capital del Conflent. Tot era previst tret de l'imprevisible, els serveis municipal, els bombers, la creu roja, la gendarmeria... tots en peu de guerra ens esperaven, i nosaltres pensàvem fer una mica de passavila i una encesa de lluïment. 

El que ignoràven és que ens volien engabiar, ens volien posar tanques i prohibir al pas al públic, ells volien transformar l'Hamlet en animal de zoo. Suposem que és per ignorància, ignorància del que són els correfocs, ignorància de les nostres reivindicacions i de la voluntat que se'ns respecti i que respectin les tradicions catalanes.

El món del foc s'ha manifestat diverses vegades des del 2009 per mor que els estats adaptin la directiva per mor de fer possible la supervivència, la transmissió de les nostres tradicions. L'estat espanyol va escoltar i va adaptar el text europeu, l'estat francès encara ho refusa, en nom de què? no ho sabem.

El fet final és que no hi ha hagut ni xerrada ni ball de bestiari. Una llàstima, hauríem pogut aclarir uns temes que els organitzadors i responsables polítics semblen desconèixer.