19 anys enfaixant-nos junts

4 i 5 de març de 2016: Els Arreplegats tornen per vintena vegada a Catalunya Nord

Aquesta vintena edició no ha estat com les precedents. Per poc no se feia, però el cap i a la fi ha estat extraordinària per motius diversos.

arreplegats porta

Enguany han recuperat les ganes de descobrir Catalunya Nord. I ho han fet per la punta nord, han vingut a la Porta dels Països Catalans, un monument, un símbol que marca per la gent que arriba d'Occitània l'entrada en terres catalanes.

Una Porta amb un historial que evidencia la seua realitat, la seua necessitat. Començant per la raó per la qual ha estat edificada, continuant pels més de 20 anys de demandes refusades per l'estat francès, fins als atacs patits tant de part de grups espanyolistes com de grups ultradretans francesos, aquesta Porta oberta de bat a bat demostra de Catalunya Nord també és Catalunya.

 

Acollits per l'entitat Porta dels Països Catalans els Arreplegats han aixecat dos pilars al peu del monument abans d'anar a la Casa de la Vila de Salses on han estat rebuts amb rosquilles i vi moscat. 

arreplegats assaigAquest primer dia s'ha acabat a la Vilbau amb un assaig conjunt de les dues colles,

un assaig al llarg del qual hem aprofitat pinyes i consells, un assaig que hem aprofitat al màxim de les nostres possibilitats. Durant dues hores s'han succeït castells nets i pinyes. A final d'assaig un sopar merescut i festa.

El dissabte a les 11 del matí les dues colles s'han trobat a Pesillà.

Hem actuat primer nosaltres a la Plaça de la Vila, una actuació que ha portat encisos i desencisos.

Hem sortit a plaça amb dos pilars de 4. Hem tingut un primer èxit ja que una de les enxanetes té menys de 4 anys, és probablement la nostra enxaneta més jove que puja d'ella mateix. Sí que haví fet pilars aixecats per sota amb canalla joveneta, però pilars estàtics encara no. Vist les ganes, promet pujar ràpidament a construccions més complicades.

A la primera ronda hem descarregat el primer 4de7 de la temporada, el castell de 7 més matiner de la nostra història, el primer castell de 7 aixecat a Pesillà.

4de7A la segona ronda hem desmuntat dues vegades el 3de7 quarts ja col·locats abans de descarregar la torre de 6 amb figuereta.

A la tercera ronda hem desmuntat el 5de6 que s'havia desquadrat del tot i nos ha caigut el pilar de 5 abans de ser carregat.

Per tant una actuació amb bons moments i també encarats a la realitat: els castells se fan amb moltes hores d'assaig, i fins i tot aquests que nos poden semblar més fàcils, nos poden escapar de les mans.

 

Una mica de passavila i hem canviat de plaça.

A davant la mediateca Ramon Llull els Arreplegats han fet la seua actuació, una actuació clara, el resultat d'hores d'assaig:

  • 3de6 amb agulla
  • 4de7 (el primer de la colla universitària a Catalunya Nord)
  • 7de6
  • Pilar de 5
  • 2 pilars de 4.

L'aperitiu regalat per la municipalitat de Pesillà i un pa amb tomates han reunit les dues colles abans d'aprofitar la rua carnavalesca del vilatge.

Des d'Aire Nou de Bao volem agrair tots els que han fet possible aquest cap de setmana: els Arreplegats per la seua insistència a venir any rere any, la Porta dels Països Catalans, la municipalitat de Salses, la municipalitat de Pesillà i tots els airenovencs que han participat a la festa.

Les fotografies del cap de setmana.