Sant Vicenç 2017

20 anys de participació a la Festa Major

Sorprenentment, la Festa Major de Bao s'ha celebrat amb una setmana de retard. La Sant Vicenç cau el 22 de gener, i Bao l'ha celebrada del 27 al 29. La decisió ha estat més o manco ben rebuda, però tot comptat i debatut,per Aire Nou ha estat tot benefici, però, anem a pam.

 

portada llibretaLa primera intervenció airenovenca ha estat el dissabte amb la presentació del recull de fotografies de la Festa Major del segle XX. Un recull de 48 pàgines, d'unes 40 fotografies representant moments de la Festa Major baotenca i del testimoniatges, unes fotografies deixades per una desena de baotencs, un recull força apreciat per la gent del vilatge.

Al recull a més de disfrutar de les fotografies, de recordar moments passats podem aprendre que al contrari de bona part dels vilatges veïns, Bao té només una Festa Major, i aquesta és el 22 de gener per la Sant Vicenç.

Si descobreix també que si tradicionalment els nord-catalans fan bunyetes per Setmana Santa, a Bao se fan bunyetes per Sant Vicenç. 

La presentació del llibret ha servit també per a completar noms manquants i descobrir noves anècdotes que havien marcat la Sant Vicenç, com aquesta de l'any 1956 on els carrers eren blancs de neu, i el matí una persona vestida de negre anava desnevant. Era el capellà, un homenàs que sempre s'havia vist vestit de la sotana. Aquest dia l'havia treta per a treure neu i facilitar l'accés a l'església. Per cert, hem rebut el llibret el 24 de gener, no l'hauríem pogut presentar el 21 de gener...

Pilarde4Des del 1997 aixequem castells al centre del vilatge. A vegades a la Plaça de la Font i a vegades a davant l'església. Enguany celebràvem els 20 anys. Entre gralles i castellers devíem un bon centenar. Hi hem descarregat 2 pilars de 4 d'entrada, 3de6, 4de6, 3de6 amb agulla, 10 pilars de 3 nets i un pilar de 4 de comiat amb la mateixa enxaneta que el 1997. També hem desmuntat dues vegades el 4de6 amb agulla net.

Més enllà de la valoració estrictament comptable, enguany no ha estat la millor actuació per la Sant Vicenç, volem recalcar dos fets importants.

Primer hem estat sorpresos per la quantitat de persones que nos esperava a Plaça. Una sorpresa més que positiva, sense cap dubte l'any amb més públic. D'altra banda hem estat capaços de tancar les pinyes dels castells amb més facilitats que anys passats, uns castells segurs, ritmats per 10 gralles. Si sabem mantenir el ritme, si sem capaços d'augmentar el nombre de camises verdes farem un pas més. Per cert, el bon temps nos ha acompanyat tot el dia, el 22 de gener la pluja nos hauria prohibit fer castells a fora.

menjarDes del 2011 la calçotada airenovenca coïncideix amb la Festa Major, i des del 2012 l'hem obert tot el vilatge.

L'èxit se confirma any rere any. Unes 300 persones han acudit a la sala de festes de la Vilbau per a menjar calçots. Tothom ha pogut apreciar la salsa, els calçots i l'animació a càrrec d'Eric el català i de les Gralles del Riberal.

Una tarda on menjar, cants i balls han permès passar una bona estona. Per cert... amb la pluja tampoc teníem lloc per a fer torrar els calçots i uns quants baotencs de socarel han participat per primera vegada a la calçotada. El 22 de gener, el dia de sant Vicenç és sagrad, se menja a casa amb la família. Ara el 29 de gener no hi ha cap problema per a menjar a fora.

arrelsA final de tarda el president d'Aire Nou, el Bernat Casals ha entregat els beneficis de la rifla de sant Esteve als representants de Ràdio Arrels: Pere Manzanares i Albert Noguer.

Una Festa Major 2017 que nos ha permés recordar d'on venim, mantenir tradicions, enfortir-ne les que s'han imposat amb els anys, una sant Vicenç on, en els actes d'Aire Nou de Bao, la llengua catalana ha estat utilitzada en tota normalitat, un ús que hauria de ser la normalitat de la llengua pròpia del país.

Més fotografies