Identi'CAT 2019 una immensa edició

Un balanç ràpid d'Identi'CAT 2019: EXCEPCIONAL per moltes raons que expliquem a sota

Tot primer deixem-ho clar, la meteorologia ha ajudat. El sol nos ha acompanyat al llarg dels 5 dies, però si ha contribuït a l'èxit, no ha estat l'element principal, si no que ha estat un element ajudant. I ara podem anar més lluny.

Tot primer, la sorpresa ha estat de rebre un clip del Conseller de Cultura a l'exili

Un missatge d'encoratjament a Aire Nou i als airenovencs pel compromís per la defensa i la promoció de la llengua i cultura catalanes

El dimecres 29 de maig iniciàvem Identi'CAT a Pesillà,

publicel poble veí on sabem que aprecien la cultura. Un any més la qualitat dels concerts i el públic han respost a la convocatòria.

El Duet Massana Bonjoch ha obert el primer concert amb música folk progressiu, inspirats en el folklore europeu, sobretot dels Països Catalans, Occitània , Irlanda, Balcans...

S'acompanyen d'instrumental divers: Violí-arpa, guitarra, calaix, pedalier d'orgue i cants, una original instrumentació.

50 minuts que han passat com un llucet, una mitja part de 10 minuts, el temps de canviar els protagonistes, de redecorar l'escenari

SolsticiLa coral Solstici estrenava el seu espectacle del 2019:

LA DONA D'AIGUA DE LANOS, una contalla de Jordi Pere Cerdà adaptada i musicada per Francesc Bitlloch, amb la complicitat tècnica i instrumental d'Adrià Bonjoch i David Codina i amb totes les veus dels solistes i del cor SOLSTICI

 "La dona d'aigua de Lanós" és una contalla que Jordi Pere Cerdà inclou en les seves "Contalles de la Cerdanya".

Un tast de vins per a tancar una primera vesprada reeixida.

Les fotografies del dimecres

El dijous 30 de maig continuàvem a Pesillà

al programa del dia castells, animació per la mainada i balls tradicionals.

grallesA les 4 de la tarda iniciàvem l'actuació castellera que sol ser per nosaltres un bon escalfament per la Diada del diumenge i l'himne casteller tocat les les Gralles.

Enguany nos acompanyaven Els Pallagos del Conflent i els Falcons de la Salanca. Els Angelets fan una pausa indeterminada.

La nostra actuació ha estat la següent: 2 Pilars de 4 simultanis, 2 intents desmuntats del 3de7, 4de6 amb agulla, Torre de 6 i 3de6 aixecat per sota, intent desmuntat de Pilar de 5

La primera prova del 3de7 era clavada, però amb una pinya mínima s'ha decidit desmuntar la construcció, el segon intent desmuntat no donava pas tantes garanties. Els altres castells no han tingut cap mena de problemes.

4de6 pallagosPallagos del Conflent: ells també han desmuntat castells, més concretament 2 vegades el 3de6 però llavors les coses els han anat millor i han descarregat els 3 i 4 de 6, els primers de la temporada, felecitats.

Falcons de la Salanca: s'han estrenat amb un vol de 4, una construcció interessant que demostra un treball a l'assaig 

balls identicat 2019En seguit en Jaume Barri ha animat petits i grans a ballar. Aquest animador de carrers és capaç de posar un ambient de Festa Major amb només una guitarra i un micro, i durant més d'una hora la plaça de Pesillà semblava de Festa Major on petits i grans saltaven i ballaven.

 

sacsI la tarda se va acabar amb balls tradicionals, balls animats pels nostres Sacs de Gemecs i més tard per Panxito i familiars

Les fotografies del dia 2

Divendres 30 de maig a Bao

teatreEl teatre, cremat i xicolatada han estat els elements festius del tercer dia.

En Jordi Coromina i Xavier Bertran han presentat una comèdia basada en fets reals.

Què passa si t’embolliques amb la dona del teu millor amic? 1h30  que ha passat com un llucet, un hora i mitja a riure de i amb dos companys, dos amics que decideixen un dia passar una de les ratlles marcades per la societat occidental. 

Un bon text, un joc d'actors impecables, un resultat sense falta.

Les fotografies del dia 3

Dissabte 1 de juny, foc i concerts a Bao

bestiariFa anys que no havíem tingut un sol com aquest per Identi'CAT, i un sol com enguany s'agraeix quan les activitats previstes se fan a fora.

La tarda del dissabte va començar per jocs per la canalla de 6 a 13 anys. Uns jocs pensats pels nostres joves no tan joves...

I a les 5 de la tarda diables infantils i bestiari sortien de la Vilbau amb percussions, gralles, sacs de gemecs i carretilles.

Enguany hi ha havia pocs banyetes però hi havia 5 bèsties de foc: el Drac de Xàldiga, el Cabrot petit i el Cabrot gran del Vendrell, en Berrugues i Hamlet els dracs del Riberal.

Un passavila d'uns centenars de metres va portar el seguici a davant la Casa de la Vila i on final al mig de la carretera.

Des de feia uns anys el final se feia a la Plaça de l'Església, una plaça, un espai perfecte que permet fer aquest tipus d'espectacles sense cap problema, enguany la municipalitat nos ha imposat acabar al pàrquing del Fogar, un pàrquing on hi havia massa votures per a poder entrar amb foc. Esperem que el 2020, si la municipalitat no té la capacitat de tenir el pàrquing disponible, poguem tornar a la plaça de l'església.

A final del Ball de Banyetes i del Bestiari les colles s'han trobat a la Vilbau per a compartir una mica de pica-pica esperant els concerts i el correfoc.

Germà Negre va començar a les 9 del vespre engrescant el públic a col·laborar, a participar i a quarts d'11 de la nit s'iniciava el correfoc amb Diables de l'Albera, Nyerros del Conflent i Diables del Riberal.

diables 2Un bonic correfoc amb molt de foc. Les colles van sortir separades de la Vilbau. En arribar al final, a davant de la Plaça del Fogar han topat amb el mateix problema que el bestiari, pitjor encara, hi havia més votures encara... Impossible d'entrar a plaça...

El final del correfoc se va realitzar sobre la carretera, un final improvitzat on les colles semblaven enfrontar-se, un bonic moment de lluita pels balls de diables, pels correfocs, per les tradicions populars.

Després d'aquests moments d'espurnes i de trons tothom cap al pàrquing de la Vilbau per a acabar aquest quart dia de festa amb Combo Pacheco.

Les fotografies del quart dia

Diumenge 2 de juny cercavila i castells

Una mica d'esmorzar a les 9 del matí i les 10 el seguici popular s'apretava a sàller de la Vilbau.
sacs dia5Un seguici encapçalat pels Sorollosos, les Gralles del Riberal seguits de les Gralles de Figueres, els Sacs de Gemecs del Riberal i les colles geganteres de Taltaüll i la Bisbal i els Xanquers de l'Albera que anaven amunt i avall tirant confetis.

Un cercavila que va passar pels carrers encara buits per acabar al "Carrer Nou", el carrer que finalment ha recuperat la seua identitat.

Del Carrer Nou a la Plaça de l'Església hi un pas i és a la Plaça de l'Església que s'iniciava la Trobada Castellera d'Identi'CAT amb la Colla castellera de Figueres, els Carallots de Sant Vicenç dels Horts i Castellers del Riberal.

4de7Després d'uns pilars d'entrades simultanis, els Castellers del Riberal vam obrir plaça amb a la primera ronda un 4de7 i a la segona un 3de7, dos castells que han pujat sense problemes, dos castells descarregats. Notem que era el cinquantè 3de7 de la colla. Una quantitat que pot semblar poca per unes colles, una quantitat de castells que valorem positivament pel nostre nivell.

La tercera ronda ha estat una mica més complicada, ha calgut desmuntar 2 vegades el 4de6 amb agulla abans de descarregar-lo.

A la ronda de pilars hem desmuntat el pilar de 5 aixecat per sota just abans de l'última aixecada i finalment vam tancar la nostra actuació amb un pilar de 5.

Els Carallots han descarregat 3de6, 3de6 amb agulla, 4de6

Els Merlots han descarregat 3de6, 5de6 i 4de6

colla

Després d'una foto de família i de balls de celebració anàvem a la Vilbau per a compartir un dinar de germanor.

Les fotografies del dia 5

Agraïments

Aquesta divuitena Trobada de la Catalanitat ha estat un èxit gràcies a

  • la col·laboració de Pesillà i de Bao,
  • l'ajuda de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya
  • l'ajuda del Consell Departamental i del Consell General
  • la participació de tots els grups, de totes les colles
  • l'ajuda dels comerciants 

I més especialment de tots els airenovencs que s'han implicat al llarg dels mesos per a pensar, preparar i organitzar Identi'CAT 2019.

Etiquetes: Identi'CAT