Directiva 2007/23/CE

Formació de diables

Diumenge 18 de setembre primera formació de "Consumidors Reconeguts com a Experts" a Catalunya nord.

El diumenge 18 de setembre a les 9h30 del matí, a la Vilbau (avinguda de l'estadi – Bao) els Diables i Bruixes del Riberal ofereixen una formació per a diables, bruixes i per a tots els components de la colla de foc.
El maig del 2007 el Parlament Europeu aprovava una directiva (d 2007/23/CE) per a uniformitzar el comerç, el transport i l'ús del material pirotècnic a la Unió Europea,
Aquesta directiva afecta totes les activitats lligades als artificis pirotècnics i per definició els balls de diables i balls de bestiari,

Des de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya s'ha demanat als estat francès i espanyol una adaptació de la directiva per a fer possible la continuitat, la transmissió de les tradicions catalanes lligades al món del foc.
L'estat espanyol ha presentat a Brussel.les un text d'adaptació a la directiva, Brussel.les l'ha acceptat.
El text preveu entre altres coses que els components de les colles de diables hauran de seguir una formació abans del 4 de novembre del 2011.

La formació és a dos nivells.

1- Formació de Responsables de Grups de Consumidors Reconeguts com a Experts :

és una formació organitzada a per la Generalitat de Catalunya i les Federacions de diables i bestiari, s'adreça als responsables de colles, aquesta s'ha iniciat a l'octubre del 2010 fins a sant Joan, i ha permès a cada colla de presentar 3 persones.
De fet aquesta formació oficial és el que proposaven les federacions cada any sota la denominació  de "Jornades de seguretat sobre grups de foc i organitzadors de cercaviles de foc".

2- Formació de Consumidors Reconeguts com a Experts :

és la formació adreçada als components de les colles, una formació que permet a cada un conèixer la tradició del món dels diables i descobrir-ne la pràctica, és la formació que cada colla donava de manera informal a tots els nous components, formació que a la nostra colla repetia cada any abans del primer correfoc de la temporada.

Diables i Bruixes del Riberal i la formació.
Com totes les altres colles catalanes federades, els Diables i Bruixes del Riberal segueixen des del 2001 les diferents diades de seguretat, diades imprescindibles per a actuar amb limitant al màxim els riscs que poden ocórrer en un correfoc.

Per a posar-se en conformitat amb l'adaptació de la directiva, Diables i Bruixes del Riberal han presentat 8 persones a les formacions de responsables, totes 8 han aprovat la formació i poden així assumir les responsabilitats de cap de colla.
Ara toca oficialitzar la formació al nivell de tots els components de la colla, és el que proposarem fer a partir del 18 de setembre.

Contingut de la formació per a consumidors (diables, bruixes i altres components)

  • Història dels diables, dels entremesos als correfocs
  • Història dels Diables i Bruixes del Riberal, i del Drac Hamlet
  • La Directiva 2007/23/CE el seu contingut, les seues repercussions per a les nostres tradicions
  • El material pirotècnic que utilitzem a la colla
  • Els correfocs : organització dels actes i la seguretat per al públic i pels mateixos diables 

Aquesta primera formació és estrictament reservada als  airenovencs. En proposarem una altra abans del 4 de novembre, una formació que serà llavors oberta a tothom.

Condicions per a participar a la formació del 18 de setembre:
ser airenovenc
ser major d'edat

Important :
aquesta formció donarà el dret a les persones que l'aprovin de participar a correfocs en territori de l'estat espanyol, sempre i quan actuïn amb la pròpia colla, és a dir per aquesta amb Diables i Bruixes del Riberal o amb el Drac Hamlet. Un diable només pot actuar amb la colla que li ha fet la formació.

A nivell de l'estat francès, una formació no és encara obligatòria i no ho serà tan com l'estat no presenti un text d'adaptació a la directiva 2007/23/CE.
Fer correfocs sus del territori estatal francès és encara possible. La directiva no regula pas els correfocs però s'aplica al material posat per primera vegada sus del mercat a partir del 4 de gener de 2010, és a dir homologat a partir del 4 de gener de 2010