Mot del President 2010

Albert SoléCompanys, un any més us invitem a participar a Identi’CAT, una mostra de la cultura catalana, uns dies per a reivindicar-la!

No n’hi ha prou de cantar l'estaca o aixecar banderes al voltant d’un camp de rugbi, de la USAP, dels dragons, o un altre. La realitat és que sem en un país en que la identitat, la llengua, la cultura, i les tradicions catalanes són amenaçades,amb directives com la que afectarà els Correfocs. I a Catalunya Nord, sem particularment afectats.
I els polítics elegits, no fan gaire per ajudar-nos. No han estat suficients les 22 mocions provinents: del Consell General, municipis i Consell Regional, ni les peticions firmades per milers de persones. Els diputats nord-catalans, els delegats de Catalunya nord a París, no han estat capaços de defensar els interessos culturals propis.

Però aquesta dinàmica, i la solidaritat rebuda des de la resta dels Països Catalans per les colles de diables i de bestiari, per les Federacions i les municipalitats nos dona més força per continuar la lluita. També hem tingut molta solidaritat i ajudes de totes les colles del Sud i federacions de diables i bestiari.
El poble d'Alforja nos ha acollit com a colla exiliada. Sense oblidar tots els municipis que nos han donat suport pels quals sempre tindrem un gran reconeixement i respecte.

AIRE NOU ha sigut invitat a participar a Herri Urrats la gran festa de les escoles basques. Allà hem notat les diferències, polítics i les institucions participen a aquest combat per la llengua
Què fa la diferència? Per què la municipalitat de Senpere (2.000 habitants) promou el basc i la municipalitat de Bao no ha posat cap rètol en tots aquests anys? Res no ha de ser impossible per a nosaltres!

Aquest any Identi’CAT durarà quatre dies i presentarà una altra cara de la nostra cultura. Identi'CAT 2010 posa la cultura gitana a l'honor, especialment a nit de foc i de festa, tallers i xerrades, projeccions i balls nos faran descobrir una vessant mal coneguda de la identitat d'una comunitat integrada arreu dels Països Catalans des de fa segles.

Moltes gràcies a tots els que fan que IDENTI'CAT sigui un símbol de revendicació de la nostra cultura.

Albert Solé