IDENTI'CAT 2010

Convidada d'honor : la cultura gitana

Aquest diumenge va acabar la 9a edició de Identi'Cat, organitzada per Aire Nou de Bao.
Dijous, les corals van ser a l'honor, amb una nit dedicada als cants. Hi van participar la coral del Col·legi Comte Guifré, recentment creada, els grup de Cant Polifònic del Riberal i la Coral Solstici de Catalunya Nord, convidada habitual d'aquestes vetllades.
El divendres els coneguts Mariners del Canigó van animar la plaça seguits, com és costum, d'un cremat i una xicolatada. Va cloure la nit el grup nord-català Llamp te Frigui. Una descoberta per als assistents que van poder gaudir de música en català feta a casa nostra, i que sense cap mena de dubte tornarem a sentir !

Dissabte malgrat la calor de l'inici de tarda, bon nombre de mainatges van disfrutar i ballar al ritme de l'animador infantil Jaume Ibars. A continuació la festa es va centrar en la cultura convidada d'enguany : la cultura gitana.
A la sala del fogar rural es va presentar dos reportatges sobre Tekameli i el parlar dels gitanos catalans, acompanyats dels aclariments de Joan-Pau Escudero, de membres del grup Tekameli i de l'associació gitanos de França que van regraciar la invitació i remarcar que poc sovint se'ls convida a explicar la realitat gitana i encara menys fer-ho en català.
Després del sopar popular l'actuació de Tekameli i Ai Ai Ai, encantats de poder tocar algunes cançons junts, va ser un èxit davant d'un públic divers ballant plegat. Entre grup i grup, els Diables i les Bruixes del Riberal van encendre els carrers de Bao un any més i aquest cop malgrat l'amenaça de la directiva europea que els vol prohibir.
La pluja de diumenge al matí va retardar un poc les activitats. Tot i això la tronada va iniciar el cercavila. Balls de pastorets i de gitanes de Vilafranca del Penedès, els Gegants de Tuïr, colles castelleres i grallers i sorollosos del Riberal van acabar aclarint el cel.
Enguany l'Associació va regalar al poble la retolació en català del carrer Santa Llúcia.
La jornada es va cloure amb l'actuació dels Castellers de Cerdanyola (pilar de 4, torre de 6, 4 de 6, 3 de 6 amb agulla i pilar de 4) i els castellers del Riberal (pilar de 4, 4 de 6 amb agulla, 3 de 6, 4 de 6 i pilar de 4 per sota).
El conjunt dels actes van ser un èxit de participació .
Lamentem, però, els esdeveniments de dissabte a la nit en què, al marge de la festa, grups de joves es van barallar desencadenant una violència gratuïta.