Castells i calçotada FM 2023

El 22 de gener celebrem la Sant Vicenç, Festa Major de Bao.

Aquest dia és un aniversari particularment important per Aire Nou, el 1997 aixecàvem el nostre primer pilar de 4, teníem camisa blanca, i a la pinya hi teníem moltes camises taronges dels Castellers de l'Albera.

Any rere any (tret dels 2021 i 2022 per raons de COVID) hem aixecat un pilar a sota la platana de la Plaça de la Font i castells al mateix lloc o a una plaça propera.

La calçotada l'hem feta itinerant fins el 2012, any que la vam fer coïncidint amb la Sant Vicenç a Bao.

És una gran festa, és la primera actuació en públic de l'any.

Comencem a preparar la salsa el dissabte a final de tarda, mesclem nyorres, alls, gibert, avellanes, ametlles, sal, pebres, oli, vinagre, més espècies... i ho deixem així fins l'endemà.

El diumenge a les 7.30h preparem el foc, tallem els calçots, preparem les garbilles i fem coure. Prop de 4000 calçots passen per les flames abans d'acabar embolicats dins un full de l'"indep" i una caixa on acaben de coure.
Un grup preparar la sala, para taules, acaba de muntar la salsa.

A les 10.30h hem d'haver acabat aquesta part i posar la camisa versda i pantalons blancs, les gralles i els sacs comencen a tocar i els sorollosos encapçalen el passavila fins a la Font on aixequem un pilar de 4 d'aniversari. Així sol començar el dia. 

Actuació castellera a la Plaça del Fogar i cap a la Vilbau.

Serem 250 a taula, un centenar d'airenovencs i 150 persones més que participen a la festa. Enguany la Tres Vents animarà el dinar i el sobretaula... però serem els airenovencs els responsables que tot vagi bé, aquests qui haurem de servir els calçots, la salsa, fer coure la carn, servir-la, posar aigua, mirar que no falti vi... i al final serem també nosaltres qui haurem d'endreçar i netejar.

Ho hem dit, sem un centenar d'airenovencs, si nos repartim la feina entre tots serà fàcil, si la fan els 4 de sempre, patiran.

llavors siguem voluntaris, apuntem-nos