Cap de setmana Arreplegats

els 17, 18 i 19 de març assagem i actuem amb les millors condicions

Com cada any els Arreplegats tornen a Catalunya Nord, hi vénen a fer castells a la Universitat de Perpinyà, però també per a ajudar-nos a millorar la tècnica de castells i tots plegats, aprofitarem el cap de setmana per a fer festa.

Quan el 1997 en Jordi Puigsegur (Arreplegat i Casteller de l'Albera) va proposar fer venir una colla universitària a passar un cap de setmana a Bao, no vam hesitar ni un segon. A Bao i a bona part de tot Catalunya,  els castells eren poc coneguts, a Catalunya Nord en particular eren desconeguts del tot. 

Pels airenovencs organitzar un acte amb l'assegurança que la llengua catalana seria central, i que nos la portaria jovent era una gran oportunitat.

Des de llavors (tret del 2021) els Arreplegats han estat constants, s'han convertit amb la colla més fidel a Catalunya Nord però per a Aire Nou ha estat una ajuda sense la qual segurament no hauríem ni obtingut,  ni mantingut el nostre nivell i el nostre compromís.

L'aportació lingüística: des dels anys 70 del segle passat, la idea que la llengua catalana era la llengua dels avis, que ningú la feia servir, que no servia per a res havia arrelat a tot Catalunya Nord. Amb la presència de joves universitaris aquesta idea queia tot simplement. Tenir un grup de joves entre els 18 i 15 anys que fan servir la llengua en tota naturalitat, un grup de joves que se barrejava amb nosaltres que majoritàriament teníem uns anyets més, era una gran ajuda en total coherència amb l'objectiu N°1 d'Aire Nou, desenvolupar l'ús de la llengua catalana.

L'aportació castellera (i social): Els Arreplegats són colla castellera, però una colla especial, composta de castellers de moltes colles castelleres i sovint de les millors. El març del 1997 encara duíem camisa blanca i tot just si sabíem posar faixa, llavors tot era per a aprendre.

Del primer any, el que vam copsar tot seguit va ser el Tio Pep, i aquest Tio Pep nos va seguir uns anys per a cada festa, però també vam aprendre una mica de tècnica i d'esperit casteller. Per exemple, en un "xerrem" abans d'hora, un jove de la Vella de Valls a qui se li demanava

"quin lloc ocupes en un castell?" va respondre "el que mana el cap de colla!"

Els anys següents vam continuar d'aprendre, de millorar i ho fem encara, el món casteller és en evolució permanent. Només mirant fotografies del segle XX i fotografies d'avui veiem com les postures han canviat. La multiplicació de colles, doncs d'experiències ho aprofiten totes les colles, i amb els Arreplegats tenim cada any una oportunitat única, aprenem, millorem, preparem la temporada a venir.

Enguany, serà una gran oportunitat per a fer la primera actuació amb 3 castells complets, no podem fallar. Per a preparar aquesta primera gran actuació hi hem de ser tots el divendres a l'assaig, i hi hem de ser també el dissabte a la tarda.

Per a ajudar la tècnica a preparar aquesta gran actuació Apunta't - els apuntats

La vinguda dels Arreplegats serà també una gran oportunitat per a fer viure la llengua catalana tots 3 dies, i n'aprofitarem per a parlar de castells, ho farem el diumenge al migdia.

03 19 Enraonem Març sant Genís