Millars 2016: excepcional

Des del 1997 Millars la cita més important de l'estiu airenovenc. 2016 no ha escapat pas a la regla.

Diables, Bruixes, Hamlet, Gralles, Sorollosos, Banyetes, Berrugues i Castellers del Riberal vénen a Millars per a superar-se. Si no hi ha cap dubte que els Castellers hem fet història realitzant la millor actuació del nostre historial, no hi tampoc dubtes que les altres activitats se mobilitzen en força i tenen un màxim de protagonisme. Però anem a pam.

El dijous 4 d'agost 61 airenovencs havien vingut a Millars per a obrir aquesta trenta-tresena edició que volíem excepcional.

Uns bufant dins una gralla, altres picant sobre un tambor, fent cremar carretilles, portant el Drac del Riberal o cuidant la logística de la colla, tots havíem vingut per a iniciar aquests 4 dies de manera excepcional. I Hamlet ha ballat de manera excepcional espetegant tot al llarg del carrer, enmig d'un públic valent i calent.

 

Dissabte 6 d'agost:

16:45h les primeres camises verdes arriben a plaça. La tensió és palpable, avui ha de ser un dia important, els objectius són clars, els assaigs de la setmana han sortit bé, no hi ha cap raó de posar nervis, però no se sap mai, per tant...

17:00h hora prevista per a començar, però nos falta gent, i falta bona part de la colla dels Castellers de Figueres, l'autocar està bloquejat a l'autopista. Manresa ja posen faixa, nosaltres també.

  • 17:15h la plaça s'omple de camises, hi sem tots, no perdem gaire més temps, preparem les pinyes dels pilars d'entrada. Avui en fem 3 de simultanis, una manera de veure si tindrem pinya suficient pel vano de 5 final. 
  • 17:25h s'enlairen simultàniament els pilars de cada colla: 2 per Manresa i per Figueres, 3 per nosaltres.
  • 17:30h sortim primers i nos encarem al 3de7. Un castell que havíem sempre descarregat fins el 2015. L'any passat nos va caure dues vegades, i enguany l'hem descarregat a Manresa, però d'ençà hi trobàvem la mida. Els canvis a quarts, els assaigs de la setmana hi han donat confiança.
  • 17:35h El castell puja amb tranquil·litat, la pinya és forta, dóna confiança, la gent de tronc és serena, un minut més tard el tenim carregat i un minut més el tenim vençut. 

En seguint els Tirallongues descarreguen el 3de7 amb agulla i els figuerencs el 3de7.

  • 18:00h preparem la pinya del 4de7, un castell que hem descarregat enguany 7 vegades. Un castell amb el qual tenim molta confiança.
  • 18:04h pugen terços, el castell té bona mida, entren dosos, se desquadren els quarts, però decidim tirar-lo i lluitant una mica més que altres vegades el descarreguem amb convicció.

Els Tirallongues descarreguen el màxim castell de la Diada un 5de7 mentres que els figuerencs descarreguen també el 4de7.

  • 18:30h tercera ronda, avui nos encarrem de nou al 4de7 amb agulla, un castell que havíem carregat el 2002 a la mateixa plaça, un castell que havíem descarregat el novembre del 2002 a Bao, un castell que havíem desmuntat el 2003 i que no havíem provat més fins enguany. A Prada, el 26 de juny va ser el castell que vàrem portar a la primera ronda i que vàrem descarregar. Una setmana més tard el vàrem voler fer a Sant Cebrià, el vàrem agafar massa obert i va quedar en intent acotxador col·locat. Avui no hem de dubtar, avui l'hem d'agafar bé, l'hem de tancar més, força més.
  • 18:34h els segons ho veuen bé, la mida és bona, pugen terços, pugen quarts, tot bé, pugen dosos, el segon del pilar se col·loca, dosos col·locats puja la terç del pilar i l'acotxador, quan entra l'enxaneta i puja la quart del pilar. Aquesta vegada sembla tot perfecte, una vegada més hi ha tranquil·litat, la construcció no sembla desformar-se fins i tot si els terços són una mica obert. És llavors a la baixada de l'enxaneta que un segon se trapa en dificultat, les espatllen van enrer, els terços s'obren més, els dosos baixen ràpids, quarts i terços se tiren a la pinya, ja tenim el 4 guanyat, queda l'agulla al mig que ha patit una mica els problemes del tronc, però té prou força com per a resistir i a les 18:33h tota la plaça crida:
Riberal, Riberal, Ribera-al, Riberal, Riberal, Riberal, Ri-be-ral !

 Els Tirallongues continuen amb un 4de7 amb agulla parat mentres que els figuerencs carreguen una torre de 6.

Nos calia un pilar de 5 per a fer com el 2002. Aquest pilar l'hem acompanyat de dos pilars de 4, hem fet un Vano de 5 per a millorar l'actuació, si no és cap millora matemàtica, és una millora simbòlica.

Els Tirallongues han descarregat un pilar de 5 i els figuerencs dos pilars de 4.

Uns minuts després l'entrega de recordatoris i la festa podia començar de veritat, al camp de rugbi on uns 300 castellers compartírem aperitiu i sopar.

Diumenge 7 d'agost:

Al migdia 8 Banyetes , el Drac infantil en Berrugues acompanyat de gralles i sorollosos han encapçalat el seguici popular que portava de l'església a la Font del Rei. 

A la nit són els Diables i Bruixes del Riberal, ajudats dels Diables de l'Albera que protagonitzaven els darrers actes festius de la festa.

Recull de premsa:

Les fotografies

VÍDEOS