La Coral SOLSTICI presenta l'Opera RAP i POP:

LA DONA D'AIGUA DE LANOS

Una contalla de Jordi Pere Cerdà

Adaptada i musicada per Francesc Bitlloch

Amb la complicitat tècnica i instrumental d'Adrià Bonjoch i David Codina

i amb totes les veus dels solistes i del cor SOLSTICI

 

"La dona d'aigua de Lanós" és una contalla que Jordi Pere Cerdà inclou en les seves "Contalles de la Cerdanya".

 

De fet, nos explica que és la contalla que li va contar la seva padrina...  i afegeix que tenir una padrina que us expliqui contes és molt important: Si no ne tens te n'has d'invetar una. I té raó.

Homer va recollir una tradició oral que venia de molts segles enrere.I ne va fer literatura.  La padrina va recollir una tradició oral que venia de molt lluny...  però el nostre Homer és Cerdà, quan tranforma aquesta tradició oral en literatura escrita. 

El text és com una mena de recorregut iniciàtic. El jove pastor, enviat per la família a pasturar a Lanós durant l'estiu, hi farà l'experiència de la solitud, de la por, hi descobrirà l'ordre de la natura, i més coses... i també de l'amor.  Aquesta trama tan senzilla és escrita en una llengua delicada, rica, bellíssima, plena de poesia. De fet, és ben bé l'obra d'un poeta: del gran poeta que és Jordi Pere Cerdà.

La nostra opció escènica fa del cor el col·lectiu narrador de l'obra. D'alguna manera, el cor se fa padrina, se fa Cerdà i se fa la veu de les generacions que transmeten una llengua i una mitologia... I la nostra opció musical consisteix a utilitzar els recursos del rap modern, rítimic i declamat i de la cançó popular de sempre per anar explicant el recorregut físic i vital del minyó. 

Al llarg dels anys, la transmissió oral sempre va transformant el text.  De manera involuntària o a vegades de manera totalment volguda en funció de nous contextos o d'esdeveniments que marquen el col·lectiu. Així, nosaltres nos hem permès algunes llibertats amb el text. Allí on Cerdà feia dir a la dona : "Te seguiré, seré teva" , la nova dona dirà de manera més actual : "Sóc la que sóc i me prens com sóc" i acaba dient-li: "Sí és sí i no és no" en acord amb la llibertat que demostra en els seus actes.

D'aquesta òpera rap-i-pop se n'han fet dues versions. La primera va ser encomanada per La Bressola i serà cantada per un miler d'alumnes a la bressolada 2019, el 25 de maig (de la qual se farà també un disc)  La versió que proposem el dia 29 de maig, a Pesillà és una versió coral que té la sort de comptar amb l'acompanyament instrumental i tècnic d' Adrià Bonjoch i David Codina.  Volem que aquest muntatge sigui la nostra petita aportació al bullici d'Identi'cat i a la vida cultural de Catalunya Nord