Skip to main content

Castells a Catalunya Nord: un pas endavant?

El 2014 podria ser un any molt important per la implantació de la tradició castellera a Catalunya Nord.

altSem 3 colles, la primera la dels Castellers del Riberal, la nostra. Va iniciar els primers assaigs a final del 1996, el 1997 se presentava oficialment i d’ençà actua amb una certa regularitat. D’un nivell casteller se pot destacar els anys 2001/2005 anys durant els quals la colla va aixecar castells de 7 pisos amb regularitat.

Aquests anys corresponen amb la creació de la segona colla nord-catalana, els Angelets del Vallespir. La creació d’aquesta segona formació va fer néixer una certa competència, però competència que no va durar, si la colla del Vallespir ha aixecat un castell de 7 pisos, no ha estat capaç de mantenir el nivell, ni tampoc mantenir un nivell de castells de 6 pisos.

En part per culpa de falta de competència directa, el nostre nivell ha tornat a castells de 6, nivell que hem mantingut fins ara, fins i tot si hem descarregat segons els anys un o dos castells de 7 pisos.

El 2013 els conflentins han creat els Pallagos del Conflent, una tercera colla amb la qual hem de comptar. El primer any ha semblat una mica llarg amb només un castell de 6, però amb una feina als assaigs i l'obsessió per a reclutar nous castellers portaran fruita enguany.

Assaig MangonersA l’assaig de divendres passat els Pallagos posaven sols el tronc del 3de6 sobre la pinya, una construcció que permetrà als Pallagos encarar les primeres actuacions de l’any amb serenitat i que els posarà al nostre nivell.

Paral.lelament a les nostres colles comarcals, els castells també han entrat a la Universitat de Perpinyà amb els Mangoners.

Els Mangoners van ser creats fa uns anys, van ser inicitaiva d’estudiants airenovencs i gràcies a la contínua vinguda dels Arreplegats. Fins ara els Mangoners feien la viu-viu, però la llavor sembrada i conreada any rere any dóna fruita.

Els Mangoners aviat podrien enfrontar-se a castells de 6, un gran nivell per una colla universitària.

Aquesta és la situació d’avui, una situació propícia al fet casteller.

Nosaltres Castellers del Riberal gràcies als Pallagos tenim la possibilitat de recuperar el nivell de colla de 7. Ho aconseguirem si tots plegats ho desitgem si sabem despertar les ganes de competir, de progressar.

Els Angelets del Vallespir haurien d’aprofitar l’embranzida.

Els Pallagos ara tenen l'empenta, naturalment creixiran, aconseguiran noves fites que els donarà més empenta per  assolir més reptes.

Totes tres colles hauríem de mirar d’aprop i d’ajudar els Mangoners.

Joves capaços de tirar endavant un projecte com el de fer viure una colla castellera dins una Universitat mereixen atenció, admiració i suport.