Skip to main content

Vacances però no descans per Aire Nou

Vacances però no descans per Aire Nou

Els airenovencs han anat a descansar, si es pot dir,

4 dies a Berga durant el llarg cap de setmana del 14 de juliol. Vacances d’estiu organitzades d’una manera magistral pels Castellers de Berga dins el quadre del seu desè aniversari i de la Diada Castellera dels Països Catalans. Repeixos, visites, recepció oficial, concerts i piscina (car evidentment la calor era esclafant, com a pertot) , s’han succeït.

Berga, capital de la comarca del Berguedà amb 16.682 habitants al peu dels pre-pirineu. Una ciutat agradable amb façanes antigues molt ben conservades, als carrers estrets que pugen i baixen i que saben conservar la frescor.

Sem esperats per l’Ignasi Ballús, president dels Castellers de Berga, de la Laia, secretària dels Castellers de Berga i d’en Martí Ballús organitzador de la Trobada dels Països Catalans. Carreguem dins una votura les coses que pesen, agafem maletes i altres saques i au, la comitiva agafa el camí del poliesportiu cap amunt! Sabem que haurem de baixar i això dona delit.
Un cop instal·lats, tothom al «cine Catalunya» el local dels Castellers de Berga on comencem l’assaig de pilars previst i també de castells. Feia molta calor a fora, a dintre menys... però en feia també !

Cervesa, repeix, cervesa, la mainada de les dues colles jugant a fer Castells i tothom a descansar.

El matí del segon dia, la primera visita ha estat dedicada a la Casa de la Patum. La Patum, el nom de la festa la més important de la ciutat però també de Catalunya, classificada en 2005 al Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per l’UNESCO. Festa mantinguda des de set segles i que dura 5 dies seguits ! La visita del museu era a càrrec del Batlle, Ivan Sànchez i Rodriguez, que ha sapigut, amb l’ajuda d’en Martí i de l’Ignasi Ballús atreure l’atenció de tota la colla.

Després d’aquesta visita és el torn d’en Toni de nos fer la visita del centre ciutat, sota una calor de plomb però amb un servei de securitat a càrrec de l’Ignasi que nos esperjava d’aigua fresca tot el llarg del recorregut.

Després de menjar gran part de la tarda ha estat dedicada a la piscina, molt refrescant. Acabat el lleure i després d’una suada per tornar a pujar al «Cine Catalunya», (suada que ha fet perdre tots els beneficis de la frescor de l’aigua), era l’hora de l’assaig general, fins al sopar. La nit s’ha acabat amb un ball folk que les airenovenques i airenovencs han sapigut animar, joves i menys joves . Mentrestant d’altres continuaven assajant... I d’altres controlaven des de fora que tot se passi bé !

La matinada del tercer dia era dedicada a l’acte institucional que ha permés als representants de l’Ajuntament a donar la benvinguda per aquests actes de la Diada Castellera dels Països Catalans i als responsables de cada colla present de presentar la seva entitat i la seva zona : Mallorca, Catalunya-Nord, País Valencià, Granollers i Berga. Discursos sobre les dificultats però també de l’esperança. Intercanvi de regals i cap al dinar. Per culpa de la calor s’ha hagut de retardar l’actuació Castellera de 2 hores i totes les colles n’han aprofitat per l’últim bany del sejorn.

Per l’actuació castellera, els Castellers de Berga han fet 3de7, 4de7, 4de6 amb agulla i pilars de 4, els Xics de Granollers 3de7, 5de7, 4de7 amb agulla i pilar de 5, Castellers de Mallorca pilars de 4, Castellers del Riberal 3de6, 2de6 amb figuereta, 3de6 amb agulla i pilar de 5 . Per acabar els Muixiranguers han presentat algunes figures de Muixaranga.

Sopar i concert han acabat la nit. A notar que els joves castellers del Riberal i de Berga, dins una sala a costat del concert han continuat a fer castells, sols. De veure tots aquest joves s’amusar junts era un moment fort del viatge. Han respectat la divisa força, equilibri, valor i seny.

L’últim acte d’aquest viatge se va passar al Pi de les tres branques. Un pi de 400 anys però mort i destrossat per vandalisme és considerat com un símbol dels Països Catalans, tres branques surtin del mateix tronc, tres països catalans reunits : Catalunya (amb Catalunya Nord), el País Valencià i les Illes Balears . La mainada en seguici, acompanyant el petit rei Jaume Primer han pogut retre homenatge a les tres branques i posar una clavellina al peu del tronc.

Les Colles han fet un pilar de 4 davant del pi i era l’hora de marxar per menjar i tornar cap a Bao.

4 dies d’encontres, d’activitats inoblidables malgrat la canícula. Una recepció dels amics de Berga molt calorosa i dedicada al nostra desplaçament al Berguedà.

A notar : acolliment i excel·lents menjars preparats, servits pels amfitrions, gratuïtat de la piscina oferta per la municipalitat els dies de forta calor, i la tria dràstica de les escombreries. A respectar: bossa transparent, dia de recollida, tria correcta. Si no el ciutadà se la té de guardar fins encara uns dies esperant la recollida dels incorrectes. (veure foto)

 Simona i Bernat

Centenars de fotografies més de

Alicia, Fanny, Guillaume, Marie i Simona