Skip to main content

Bressolada 2024

Bressolada 2024

La festa de la Bressola atreu centenars de persones a Sant Esteve i reivindica el català i les altres llengües sotmeses a l'estat francès

En el marc de la crida del col·lectiu 'Perquè visquin les nostres llengües', del qual forma part La Bressola a través de la xarxa d'escoles associatives en immersió Eskolim, demanem una modificació de la constitució perquè les nostres llengües siguin reconegudes i que puguem viure amb elles a l'estat francès. El col·lectiu ha convocat mobilitzacions durant el dia d'avui al País Basc, Bretanya, Còrsega, Alsàcia, Catalunya, l'espai occità i diferents territoris concernits.

A les 10 del matí el batlle de Sant Esteve del Monestir donava el tret de sortida de la Bressolada 2024, la festa de les escoles Bressola. El Guillem Nivet president de la Bressola donava la benvinguda, així com el Geoffroy Lourdou, president dels Amics de la Bressola. En Guillem Dalmau assegurava el paper del pregoner. Un pregó que posava endavat la sort que més de mil mainatges poden avui estudiar en català a Catalunya Nord en una certa normalitat, un realitat nova que no coneixíem fa poques dècades.

En seguim hem descobert l'espectacle dels mainatges: "Qui compta cantant canta i compta content", una desena de cançons, una per a cada taula de multiplicació. Un espectacle, com tants altres firmat per Francesc Bitlloch, el qual ha dedicat l'obra a l'antic ministre francès Claude ALegre, ministre de l'educació que se declarava favorable a l'ensenyament de les llengües dites regionals, però que dubtava de la possibilitat d'aprendre matemàtiques amb aquestes llengües. 

Els airenovencs hem participat a la nostra manera a aquesta festa amb els Sorollosos, gralles, castellers i falconers del Riberal. Una mica més d'una hora de percussions i construccions humanes.

 Érem unes desenes de camises verdes, els Sorollosos han obert plaça amb diferents ritmes, uns acompanyats per les gralles, abans que els castellers presentin un pilar de 4, 3de6 descarregat, intent desmuntat de 3de6 amb agulla, 5de5 net, pilar de 4 aixecat per sota, una mescla de vols, 1 vol coronat i pilars de 3 nets, una escala i una flor.

Uns mainatges de la Bressola s'han iniciat a pujar i tothom ha anat a dinar abans d'aprofitar la resta de la festa.

Agraïm la Bressola per la invitació, felicitem tots els airenovencs que s'han desplaçat per a celebrar l'ensenyament en català.

Més fotografies

A continuació