Skip to main content

Cotlliure: Sant Joan sense foc!

Cotlliure: Sant Joan sense foc!

Celebrar la revetlla de Sant Joan... sense foc

però amb Moltes activitats, és el que hem fet aquest 2024 a Cotlliure.

A les 5 en punt els Sorollosos encapçalaven el seguici airenovenc que surtia de la plaça del mercat cap a la plaça de l'antiga Casa de la Vila del més cèlebre dels ports nord-catalans. Actuar a Cotlliure sempre agrada, el lloc és preciós, simbòlic; el públic hi és sempre present, proper i entusiasta.

Entre el punt de sortida i el Port d'Avall, durant 2 hores llargues, els Sorollosos, les Gralles, les Dolçaines i els Sacs han animat el passavila i les diferents construccions castelleres i falconeres. Un gran nombre de construccions de tot tipus: pilar, 4de6net, 3de6, pilars caminats de 2 i de 3, Muixeranga, pira, catedral, escala, serra, vols, vols coronats... s'han succeïdes. Totes amb èxit.

A les 7 del vespre tots cap al Centre cultural a compartir i sopar i pensar a acabar la nit amb foc...

Però sí que hem pogut sopar, però els autoritas no han autoritzat el foc, però cap tipus de foc, ni les diues tradicionals Fogueres, la del Port d'Avall i la del Port d'Amunt, ni el Ball de Diables.

Només uns han pogut veure la Flama del Canigó passejar pels carrers i entre Port i Port amb llagut.

La sacrosanta prefectura havia dit si el vent bufa fort, a més de 40 km/h no se poden encendre les Fogueres. El batlle de Cotlliure per falta evident de coratge va deixar la decisió a mans dels bombers, i què poden decidir els bombers? Quina responsabilitat el primer dels cotllurencs  els voldria fer portar? Els catalans tenim un patrimoni que poden fer viure o que podem posar en un museu, les autoritats franceses sempre han mostrat oposició, si nosaltres, si els nostres elegits no tenim, no tenen el coratge per a plantar cara, llavors sem condemnats. 

Ahir el vent a Cotlliure, a les 10 de la nit no passava dels 15 o 20 km/h... però no se sap mai, podria tornar a bufar, hi podrien haver ratxes a 60 o 70km/h...

No senyor batlle, no a tots els senyors batlles que han acatat les ordres prefectorals. Defensar les tradicions, defensar la llengua, defensar el país demana coratge, i uns dels electes no en tenen. No se tracta d'arriscar-se de manera estúpida, se tracta d'analitzar la situació i els riscos possibles. A vegades la prudència se tranforma en traïció, ahir Cotlliure va quedar atudada en el concert dels milers de Fogueres que il·luminaven Sant Joan i els Països Catalans.

Calar foc a la sorra de la platja de Cotlliure és impossible, fins i tot amb tramuntana que passaria els 50 km/h

Més fotografies

Agraïm la invitació, l'acollida i el tracta cotlliurenc.

Felicitacions a tots els airenovencs que s'han desplaçat i ho han fet possible: Sorollosos, Grlalles, Dolçaines, Sacs, i falconers/castellers, així com els acompanyants, els quals són invitats a posar camisa i posar faixa i fer servir instruments musicals, i fer créixer així una mica més Aire Nou.