Skip to main content

Ressenyes

Castells i foc a Banyuls

Com quasi cada any, hem participat a la Diada catalana de Banyuls de la Marenda

enguany amb horaris diferents: hem aixecat castells de 20.30h a 21.30h i hem fet foc a partir de 22.30h. 

Però anem a pam. Uns han aprofitat l'aigua de la badia abans d'animar la plaça central de Banyuls. Sorollosos i gralles han obert plaça abans de deixar pas als castells amb castells nets i castells amb pinya, i per acabar una escala de 7x8

Sant Pere 2024 a Prada

Sant Pere 2024 a Prada

01 Juliol 2024

El pilar de 5 torna a ser nostre!

Seria segurament el títol que se mereixeria l'actutació del Riberal a la capital del Conflent. 

A quarts d'11 del matí d'aquest diumenge 30 de juny unes desenes d'airenovencs s'havien agregat a costat de l'església de Prada, no per a anar a l'ofici religiós si no per a impregnar-se del lloc. Ep, que hi anem cada any des del 2014, i que cada any és una cita molt important a la nostra agenda.

Doncs a 2/4 de les 11 els Sorollosos i les Gralles del Riberal entraven en acció... uns minutets abans d'anar a fer música a la plaça veïna. I a les 11 cap a la plaça de l'església, a posar faixa!

Hi era la Colla Castellera de Tolosa, una colla encara no batejada, però amb camisa de color. Hi era evidentment la colla amfitriona, els Pallagos, els nostres fillols i amics. 

Amb 20 minuts de retard començàvem l'actuació amb pilars de 4 simultanis i són els Pallagos que obrien plaça amb un 3de6 a la primera ronda, un 4de6 a la segona i 2 id de 3de6 amb agulla a la tercera. Tancaven la seua actuació amb un pilar de 4.

Els occitans descarregaven un pilar de 4 aixecat per sota i un 3de5 abans de clore també la diada amb un pilar.

Per nosaltres l'actuació ha començat amb la sisena torre de 6 de la temporada, aquesta també amb figuereta. Un 3de6 a la segona ronda, el 3de6 amb agulla a la tercera i el primer pilar de 5 de la temporada. Descarregat amb estrena del quart i de l'enxaneta. Un pilar que en pot cridar d'altres amb més canvis, segurament molt aviat. Hem descarregat el P4 aixecat per sota per a tancar la nostra participació.

Un dinar de germanor ha unit les colles per a celebrar la trobada.

Un agraïment als Pallagos per la invitació i a les dues colles per la col·laboració a les pinyes.

Felicitacions als Sorollosos, Gralles i Castellers del Riberal que han participat.

Transmissió a primàries

Transmissió a primàries

07 Juny 2024

Les tradicions populars, eines al servei de la llengua

Com cada any des del 1997 fem intervencions a centres escolars per a fer viure la llengua catalana i transmetre tradicions populars. 

 Quan el 1995 va néixer Aire Nou, encara no se sabia que un dia seria un referent de la cultura popular a Catalunya Nord. En aquest moment els socis s'iniciaven a la sardana, participaven a un taller de llengua o a conferències. 

El 1997 la creació dels Castellers del Riberal va revolucionar l'entitat, la va fer sortir dels límits de Bao. Evidentment les actuacions castelleres per les Festes Majors són els actes amb més visibilitat, però també hi ha hagut molts actes, quasi invisibles, aquests que se realiten al centres escolars i que no surten dels centres, són actes d'iniciació a tradicions populars: els castells, falcons, percussions i també, més puntualment a fer balls de banyetes... el tot en llengua catalana evidentment.

El centres són La Bressola, Arrels, però també unes escoles amb fileres bilingües o amb català de manera opcional. Així hem recorregut la Plana del Rosselló, el Vallespir i el Conflent, explicant la nostra identitat, les nostres peculiaritats. Hem intervingut a escoles primàries, a col·legis, liceus... i fins i tot havíem anat a fer intervencions a l'escola normal de mestres, per a mestres.

Enguany entre el maig i el juny hem intervingut a Arrels Vernet i La Bressola del Vernet ha vingut dues vegades al nostre local.

Experiències importants per una mainada que no té contacte amb la llengua catalana a fora de l'escola, aquesta mainada descobreix que la llengua catalana té vida també a fora del recinte escolar.

Multiplicar aquestes intervencions, proposar lleures en la llengua pròpia del país, un repte per a tots els amants del català.

 

aquest divendres 7 de juny, uns 45 nines i nins de la Bressola del Vernet han pogut fer pilars, pinyes, falcons i ritmes de percussions.

Un agraïment als mestres que proposen aquests intercanvis i als intervinents airenovencs que han participat tot al llarg d'aquests anys.

Un mestre de català deia:

"ensenyant la llengua catalana a Catalunya Nord és com donar un carnet de conduir votures en un país on no hi ha carreteres"

Nosaltres no tenim els mitjans d'oferir carreteres a tota aquesta mainada, però sí que els permetem seguir camins. Els permetem trobar espais on poden fer servir la llengua catalana amb una certa normalitat, sempre i quan els airenovencs conscients s'esforcen mínimament a aplanar els camins.