Skip to main content

Combat d'Arbúcies 2022

Combat d'Arbúcies 2022

Dissabte 2 d’abril i diumenge 3, la nostra parella presidencial, el Bernat i la Simona, eren a Arbúcies, vila de la comarca de la Selva, entre 2 parcs naturals, el del Montseny i el de les Guilleries, petita vall dominada per muntanyes i rica en rieres, fonts i boscos i empreses de carrosseries, les úniques a exportar busos fets « casolans » !

Aquest poble simpàtic i valent vol cada any « fer un reconeixement a la gent que s’ajunta, que col·laboren els uns amb els altres, amb l’objectiu de defensar el seu patrimoni cultural, natural etc. » atorgant el Premi Combat d’Arbúcies.

Enguany és Aire Nou de Bao que l'ha rebut pels seus més de 25 anys de treball constant. És el segon premi que atorguen i el primer va ser per Òmnium.

Un poc d’història:

des de temps la gent del poble i dels pobles veïns, patia de la presència de les tropes d’ocupació borbònics. El 14 de gener 1714, se van revoltar ajudats pels Sometents ( organització paramilitar d'autoprotecció civil típicament catalana, separada de l'exèrcit) i els Miquelets (milicians de caràcter mercenari o voluntari). Van preparar una emboscada, van envoltar la columna dels enemics formada amb espanyols, francesos i valons. Amb arbres tallats van bloquejar la ruta davant i darrera de la tropa. Aixíns no podien ni recular ni avançar i van perdre la batalla de cara als catalans. És aquest episodi que fa viure la « Recreació històríca » des del 2014, per fer un

« Homenatge als que ho van donar tot, defensant la dignitat del poble, sense demanar res. La memòria és la base del pensament.»

Pere Garriga - batlle d’Arbúcies.

Els representants d'Aire Nou van ser acollits amb força generositat, amistat i respecte. Convidats a menjar, dormir, visitar el famós castell de Montsoriu mai envaït!

Van fer la coneixença de personatges « excepcionals », qualificatiu que no accepten per la normalitat que atribueixen a les llurs accions, que sigui el batlle en Pere Garriga i els seus tinents en Jaume Salmeron Font (1er tinent ) i Manel Serra Vila (regidor de cultura). Més el director del museu en Jordi Tura i el ditiràmbic guia i arqueòleg, el Joaquim Mateu i la Dolors i el Jordi Romero, els organitzadors. 

La parella presidencial va tornar força emocionada pensant que belleu se podria preveure anar a Arbúcies a presentar Aire Nou de Bao i les seues activitats.

Totes les fotografies